Analkløe (pruritus ani) definition og fakta

De fleste mennesker har, eller kommer til at opleve analkløe i løbet af deres liv, da det er en ret almindelig forekomst blandt børn og voksne. Det er en kløe, som lokaliserer sig til endetarmsåbningen, og vigtigt er det, at man ikke kløer sig i området, da det forværrer tilstanden. Kløen kan komme og gå, og mange oplever at analkløe om natten er hyppig, hvilket er belastende, da det forstyrrer nattesøvnen. I det hele taget opleves kløe ved endetarmen som yderst ubehagelig og generende. Ofte er anal kløe dog ganske ufarlig, og kan typisk behandles vha. creme eller salve, som kan købes på et apotek.

 • Yderligere symptomer forbundet med kløe i anus, kan være forbrænding og smerte, hvis den anale hud er beskadiget pga. rifter.
 • Diagnosen af pruritis ani kræver undersøgelse af anus for klarhed omkring almindelige anale problemer, såsom hæmorroider eller revner, hudsygdomme som psoriasis eller kræft, infektiøse sygdomme, som børneorm/ parasitorme.
 • Behandling af kløe i anusafhænger af årsagen. Skyldes den en rift i endetarmen, kan behandlingen bestå af vandafvisende salve eller creme som påføres området omkring endetarmen.

SE ALLE INTIMPLEJEPRODUKTER HER

Hvad er anal kløe?

Anal kløe er irritation af huden omkring endetarmsåbningen. Huden omkring åbningen er kendt som anus. Kløen giver en naturlig lyst til at kradse området, da det ofte opleves meget ubehageligt og generende for personer med endetarmskløe.

Selvom kløen kan være en reaktion på kemikalier i afføringen, betyder det ofte, at der er betændelse i analområdet. Intensiteten af anal kløe og mængden af betændelse øges ifm. rifter og tilstedeværelsen af fugt i endetarmsområdet. Når det er værst, kan kløe i anus virke yderst ubehageligt, og ofte beskrives det som en brændende ømhed.

Symptomer på kløe ved endetarmen

Kløe i anus skyldes irritation af huden omkring endetarmen, som ledsages af lysten til at klø og kradse området for netop at lindre irritationen. Kløeintensiteten øges af fugt, og ved at sidde ned.

Nogle mennesker kan opleve følgende relaterede anal kløe symptomer og tegn:

 • Blod i afføring
 • Rektal blødning

I disse tilfælde bør man altid søge læge, så man kan finde frem til årsagen blødningen.

Hvad er de almindelige årsager til endetarmskløe?

 • Kløen kan være forårsaget af kemikalier i de fødevarer vi spiser, og som findes i krydderier, varme saucer og peberfrugter.
 • Kløe ved endetarmen kan også være forårsaget af irritation af kontinuerlig fugt i anus fra hyppig diarré eller sivende afføring ifm. inkontinens. Fugt øger muligheden for infektioner i anus, særligt hos patienter med diabetes eller HIV.
 • Behandling med antibiotika kan føre til en svampeinfektion og irritation af anus.
 • Hygiejnerelateret endetarmskløe ses i forbindelse med til utilstrækkelig hygiejne ved toiletbesøg, hvor der efterlades afføring og svedrester på analhuden, som bevirker at den irriteres og dermed opstår kløen. Hyppig og/eller overdreven brug af vådservietter og stærke sæber, kan udtørre og irritere huden, eller lejlighedsvis forårsage en overfølsomhedsreaktion, som giver anledning til kløe ved endetarmen.
 • Psoriasis kan irritere anus.
 • Unormale fistler fra tyndtarmen/ tyktarmen til huden omkring anus kan dannes som et resultat af medicinske tilstande (såsom Crohns sygdom), og disse fistler bringer irriterende væsker til analområdet.
 • Sjældent kan analkræft være årsagen til kløen.

Andre problemer der kan forårsage anal kløe:

 • Børneorm er en almindelig, men smitsom ormeinfektion, som er hyppig blandt børn i 5-10 års alderen. Voksne kan også let blive smittet. Smitten sker direkte fra endetarm til mund – derfor er streng hygiejne vigtig i tilfælde af børneorm i hjemmet. Symptomerne viser sig i form af slem analkløe om natten og om aftenen, hvilket kan føre til uro, særligt hos børn.
 • Hæmorider er hævede vener i anus og i nedre endetarm, svarende til åreknuder. Hæmorroider kan udvikle sig inde i endetarmen (indre hæmorroider) eller under huden omkring anus (eksterne hæmorroider). Næsten tre ud af fire voksne vil få hæmorroider fra tid til anden. Hæmorroider har en række årsager, men ofte er årsagen ukendt. Symptomer på hæmorider kan bl.a. være smerte, blødning og kløe ved endetarmen.
 • Rift i endetarmen også kaldet analfissur, kan forårsage analkløe. Udover en kløende fornemmelse, kan rift i endetarmen også give en sviende smerte ifm. toiletbesøg.

Hvordan diagnosticerer man årsagen til kløe ved endetarmen?

Årsagen til anal kløe kan klarlægges vha. en omhyggelig undersøgelse af anus for abnormiteter, som f.eks. hæmorroider, anale hudmærker, fugt og eventuelle rifter i endetarmen

En rektal undersøgelse med en finger indsat i analkanalen kan identificere rektale tumorer. For et nærmere kig på analkanalen, kan et proktoskop bruges. Et proktoskop, er et kort rør, der indsættes gennem anus og ind i endetarmen, så analkanalen kan undersøges visuelt. Hvis der er mistanke om børneorm, som oftest forekommer blandt mindre børn, kan ormene og deres æg identificeres ved hjælp af en ”parasitorme-test”, dvs. en test, hvor orme og æg udvindes fra anus ved hjælp af gennemsigtigt klæbebånd. Ved børneorm opstår analkløe om natten, og kan være meget generende for barnet. Sommetider kan børneorm ses i barnets afføring eller ved endetarmsåbningen. Ved mistanke om børneorm bør barnet tilses af en læge, så barnet kan diagnosticeres og påbegynde den rette behandling.

Forebyggelse af analkløe

 • Undgå kløe i og ved anus
 • Hold en god og hyppig hygiejne
 • Undgå overdreven brug af sæbe og vådservietter.
 • Brug altid en mild og parfumefri sæbe.
 • Brug blødt toiletpapir ifm. toiletbesøg.
 • Vask omkring anus efter hver afføring, og smør derefter med vandafvisende salve.
 • Anvend bomuldskompres mellem balderne ifm. øget fugt.
 • Anvend tampon i stedet for bind ved menstruation.

SE ALLE INTIMPLEJEPRODUKTER HER

Måske synes du også om.....