Kløende hovedbund

10 årsager til kløende hovedbund

10 årsager til kløende hovedbund

Når din hovedbund klør, kan det være svært at tænke på andet, fordi kløen ofte er så intens, at den tager hele dit fokus. Du føler måske, at den kløende hovedbund aldrig stopper, men det er faktisk muligt at slippe af med kløen. Det første du skal gøre, er at finde årsagen til din hovedbundskløe. Her på siden har vi givet 10 grunde til en kløe i hovedbunden, og ligeledes gode råd til, hvordan du kan lindre kløen.

Se hele udvalget af hår og hovedbundsprodukter

 1. Skæl. Hvis din hovedbund er tør og kløende, og du ser flager på dit hår eller tøj, kan du have skæl. Hvis du har skæl, kan det hjælpe at bruge en god skælshampoo og en effektiv og plejende hovedbundskur mod skæl.
 2. Reaktion på et hårplejeprodukt. En kløende, tør og skællende hovedbund, kan være tegn på, at du skal gøre være mere omhyggelig med at skylle shampoo ud af dit hår, når du er i bad. Efterladelse af shampoo i hovedbunden kan nemlig føre til irriteret og kløende hovedbund. Hvis hovedbunden klør og der kommer udslæt, kan du have  allergisk kontaktdermatitis også kaldet kontakteksem. Dette er almindeligt blandt mennesker, der farver deres hår. Ofte skyldes det en ingrediens i et farvestof kaldet paraphenylendiamin (PPD), som findes i sorte hårfarver. Du kan også have allergi over for en shampoo, balsam eller andet hårprodukt der kommer i kontakt med din hovedbund. Hvis det er tilfældet, vil du sandsynligvis have kløende udslæt i din hovedbund og andre steder på kroppen, som produktet kommer i kontakt med. For at stoppe kløen skal du stoppe med at bruge produktet der forårsager reaktionen. Hvis du har svært ved at finde årsagen til kløen, kan en hudlæge hjælpe.
 3. Nældefeber. Denne hudsygdom viser sig i form af røde og meget kløende hævelser, der kan dannes overalt på huden, inklusiv hovedbunden. Sygdommen har tendens til at komme og gå inden for få timer. Nogle gange går den væk, og kommer tilbage igen. Hvis nældefeber kommer og går i mere end 6 uger, kaldes det kronisk (langvarige) nældefeber. Den forsvinder oftest af sig selv igen, men hvis der er tale om kronisk nældefeber, kan behandling med effektiv medicin samt henvisning til en hudlæge være nødvendig.
 4. Lus. En kløende hovedbund, er det mest almindelige symptom på lus. Hvis du har mistanke om, at lus forårsager kløe i hovedbunden, skal du bede nogen om at undersøge din hovedbund og hår nøje for disse små uønskede insekter. For at slippe af med kløen skal du slippe af med lusene. Ofte kan du nøjes med at bruge en tættekam og en balsam, dvs. du kæmmer håret grundigt for lus. Hvis ikke denne metode er effektiv nok, så kan du i stedet prøve et effektivt lusemiddel, som kan købes på et apotek.
 5. Fnat. Dette er en hudsygdom, som skyldes en scabiesmide, og er en smitsom og meget kløende hudsygdom. Hvis disse mider graver sig ind i din hovedbund, kan det forårsage voldsom kløe i hovedbunden. Kløe er det mest almindelige symptom på fnat, og det kan være så intenst, at det holder dig vågen om natten. For at finde ud af om du har fnat, skal du kontakte din egen læge eller gå til en hudlæge. Hvis du har fnat, får du brug for receptpligtig behandling, og som kun kan udskrives af en praktiserende læge.
 6. Ringorm. Denne infektion er ikke forårsaget af orme, som mange mennesker ellers tror. Den er derimod forårsaget af en svamp. Hvis du får ringorm i hovedbunden, har du sandsynligvis et rødt og stærkt kløende udslæt, som opstår i det yderste lag i huden.
 7. Psoriasis i Hovedbunden. Cirka 50% af de mennesker, der har plaque psoriasis (den mest almindelige form for psoriasis) oplever en opblussen i hovedbunden. I din hovedbund kan du have rødlige pletter, skæl-lignende flager og en tørhed, som ofte bevirker at hovedbunden klør. Hovedbund psoriasis klør ofte fra mild til intens, og både kløen i hovedbunden og nakken kan opstå. Der findes flere forskellige behandlinger af psoriasis i hovedbunden. Nogle mennesker får lindring ved at bruge en medicinsk shampoo eller anden behandling, som du kan købe uden recept på et apotek.
 8. Atopisk dermatitis. Hvis du lider af en type eksem kendt som atopisk dermatitis (AD), kan den udvikle sig i din hovedbund. Hvis dette sker, kan du opleve rødme, skalering og kløe i hovedbunden. Nogle mennesker oplever at deres hovedbund ligefrem ”brænder”, og at hovedbunden klør meget ofte. Fordi huden i hovedbunden adskiller sig fra huden andre steder på kroppen, er det bedst at du bliver tilset af en hudlæge for at få lavet en behandlingsplan.
 9. Nerveproblem. En intens kløende hovedbund uden tegn på udslæt, eller anden hudreaktion, kan være tegn på et nerveproblem. Din læge giver dig måske diagnosen neuropati, som er en sygdom i nerverne. Neuropati kan opstå efter helvedesild og være en følgesygdom til diabetes.
  Ardannelse kan skade dine nerver. Hvis du lider af hårtab, der forårsager dybe ar, kan arene have beskadiget dine nerver. Denne skade kan få din hovedbund til at klø, så vær opmærksom på dette ifm. hårtab. En hudlæge er anbefalelsesværdig at konsultere i dette tilfælde, så den rette behandling kan påbegyndes.
 10. Hudkræft. Hvis der udvikles hudkræft i din hovedbund, kan det klø. En hudlæge bør i dette tilfælde undersøge din hovedbund. En hudlæge har ekspertise i diagnosticering af hudkræft og kan fortælle dig, om du skal testes for hudkræft, eller om noget andet kan forårsage kløen.