Mobil ordbog – bliv klogere på begreb og forkortelser

3G/Turbo 3G:
Tredje generations teknologi til din mobil. Teknologien bag 3G hedder UMTS, og det betyder Universal Mobile Telecommunications System (HSDPA).

4G:
4G betyder fjerde generations teknologi til din mobil, og den er skabt på LTE-standarden. LTE betyder Long Term Evolution. I realiteten er det først næste generation af LTE, som bliver 4G, men 4G bruges allerede mange steder.

Android:
Android er et styresystem, som Windows er det i din computer, til mobiler. Med Android navigerer du via din touchskærm, og du har mulighed for at sætte din mobiltelefon op, så den er lige nøjagtig, som du vil have den, når vi taler apps. Tjek evt. Android market og se alle de mange apps du enten kan hente gratis eller købe.
Android er ejet af Google, og det er bygget op på en open source platform, og det betyder at alle udviklere kan gå ind i koden bag styresystemet og dermed være med til at udvikle systemet.

Applikationer (apps):
Applikationer er programmer, du kan downloade til din mobiltelefon. Det gø, at du selv bestemmer, hvilke funktioner din telefon skal have. Applikationer kaldes i daglig tale apps. Apps gør din mobil unik, og de tilpasses efter egne ønsker. Der er mange, mange tusinde forskellige apps, som kan være lige fra spil, news og vejr til sociale medier som Twitter og Facebook. Rigtig mange apps koster ikke noget, mens man kan købe andre fra næsten ingen penge til flere hundrede kroner.

App Store:
App Store er Apples butik for applikationer. Lige nu findes der over 200.000 forskellige applikationer at vælge i mellem, og der bliver kontinuerligt udviklet nye og spændende apps. Du kan logge på App Store via din iPhone og i iTunes eller besøg den her.

Apple
Apple Inc. er det vi betegner som en it-virksomhed, og de holder til i Silicon Valley, i Californien. Apple er i særdeleshed kendt for deres iPhone. Den nyeste kalder de iPhone 4 og den er netop kommet til Danmark.

Bluetooth
Bluetooth er et kabelfrit datanet (også kaldet WPAN som forkortelse), det giver mulighed for at connecte f.eks. mobiler og pc´ere med hinanden og nettet uden brug af USBkabler.

Mbit/s (Megabit per sekund)
Mbit/s er måleenheden for en datatransmission, og den bruger man til at angive den mængde data, du flytter pr. sekund.

Mms
Mms er forkortelsen for ”Multimedia Message Service”. Det er tekstbeskeder indeholdende billeder og- eller lyd, som du sender fra en mobil til en anden.

Ovi Marked
Ovi Marked er Nokias svar på Andriod market, hvor de henter apps og andet indhold til din mobil – gratis eller mod betalinger. Det er at finde på alle Nokia smartphones, men du kan også besøge det her.

Styresystem
Et styresystem eller operativsystem (på engelsk “operating system” – tit forkortet til ‘OS’) er mobiltelefonens motor, og den tager sig af din mobils almindelige funktioner.

Smartphone
En smartphone er egentlig en computer i lommeformat, som også kan bruges til at ringe fra. En smartphone er altid hooked op til nettet, og den kan køre de programmer, du dagligt benytter på din pc. De fleste smartphones har touchscreen.

Sms
Sms betyder ”Short Message Service” og er tekstbeskeder, som du sender fra en mobil til en anden. Beskeden ligger i mobilen, indtil modtageren læser beskeden.

Symbian
Symbian er også et styresystem til din mobil. Symbian Ltd. var oprindeligt et samarbejde mellem Ericsson, Nokia, Motorola og Psion for at skabe et fælles styresystem til mobiler.

 I 2008 blev det overtaget af Nokia alene. Symbian bruges i dag kun på Nokia-telefoner.

Touchscreen
En touchscreen skærm, er en skærm, som betjenes med dine fingre. En mobil med touch har ikke et almindeligt kendt tastatur, det er derimod bygget ind i skærmen.

Wi-Fi
WiFi er et trådløst netværk, måske bedre kendt i dagligdagen som WLAN (wireless lan) – det betyder et netværk uden kabler eller ledninger. Har du Wi-Fi kan du fra en WiFi-enhed koble dig på nettet.

Windows Mobile
Windows Mobile er en meget kompakt version af Windows, som du kender fra din pc, og det er et styresystem, som benyttes på mobiler.

Måske synes du også om.....